Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

16

APR

2014

LÜKS VE BUTİK OTEL SEKTÖRÜNDE TRENDLER

Lüks ve Butik Otel Sektöründe Trendler

 

'Oyunu değiştiren mi yoksa seyirci mi olacaksınız ?'

Turizmde Marka olmak, yeni turist profili ve tercihleri derken lüks tüketimin arttığı tercihlerin butik ve kupon tasarımlara yöneldiği günümüzde, yılın butik otel trendlerinden de bahsetmemek olmaz…

Türkiye de pek çok lüks ve butik otel, restoran ve ürün danışmanlık hizmeti veren bir firma sahibi olarak geçtiğimiz aylarda büyük bir merakla katıldığım yurtdışı konferanslarından birinde , 2014 yılı ve sonrasında daha çok karşımıza çıkacak butik ve lüks konaklama sektöründeki trendler konuşuldu.

 

Bir taraftan marka olarak rekabetten farklılaşarak ayrışma gayreti içinde olan lüks konaklama sektöründeki otellerin dikkatle takip etmesi gereken bu trendler gerçekten ilgi çekiciydi.
Pek çok trend içinde özellikle dikkatimi çeken birkaç tanesini paylaşmak isterim;

 

Önümüzdeki yıllarda en fazla konuşulacak olan Butik Otel Trendlerine göz atacak olursak;

 

OTELLERIN GIRIS ve CEPHELERI BIR REKLAM-TANITIM ALANINA DONUSECEK

Otellerin daha önce kullanmadıkları veya sadece ufak görünmeyen dikkat çekmeyen afis veya stikerlar kullanarak değerlendirdikleri giriş veya genel dış cepheleri devasa reklam ve tanıtım aracına dönüşecek. Burada özellikle ünlü ve lüks markaların vitirlerindeki göz alıcı düzenlemelerden ilham alınarak dikkat çekmek ve farklılaşmak amaçlanacak ( şaka değil! Örneğin: Harrods, Selfriges muhteşem vitrinleri gibi…)

 

İLERİ TEKNOLOJİNİN OTEL DEPARTMANLARINDA KULLANIMI SAĞLANACAK

Farklı alanlarda kullanılan kişisel lüks konfor sağlayan teknolojiler otel sektöründe yerini alacak ki bunlardan ilk akla geleni ‘GOOGLE GLASS’ olacak.


Yakında pek çok otelde CRM uygulamasını kolayca yapacak olan misafirleri kolayca tanımak ve alışkanlıklarına kolayca ulaşılmayı sağlamak amacıyla’ GOOGLE GLASS’ takmış,
resepsiyonist/ misafir hizmetleri yetkilisi göreceğiz.

 

TEMİZLİK ve HİJYEN EN TİTİZ GÖSTERGE OLACAK

Bir otelin misafirleri için temizlik her zaman en öncelikli faktör olmakta. Hele butik ve lüks bir otelseniz sadece temiz olmak değil hijyene de çok önem vermeniz gerekiyor.

Halen geçerli olan oda temizliği için geçerli doğrulama ilgili birimin okeylemesi ise dünyada belli standartlarda uygulanamıyor ülkeden ülkeye değişiyor bildiğimiz gibi.

Yeni trendler arasında temizlikte unutulmaması önümüzdeki dönemlerde temizlik ve hijyen kontrolünün insan duyuları ile onaylanması tamamen tarihe karışacak ve özellikle yüzeyler üzerinde mikrobiyal kontaminasyonu belirleyen ve çıplak gözle görülemeyen lekeleri tespit edilmesi için ultraviyole ışık kalemleri  Adenozin trifosfat ( ATP )  ölçüm cihazları devreye girecek, yani otel sahipleri tarafından daha düzenli ve kapsamlı kirlenme kontrolleri bekleniyor . Bu kullanışlı araç taşıyan fanatik otel görevlileri görürseniz şaşırmayın!

 

ODA SERVİSİNİN KALDIRILMASI İLE YENİ YEME ve HİZMET ALISKANLIKLARI DEGER KAZANACAK

New York Midtown Hilton Otelinin odalardaki mini barları kaldırması ile birlikte ,diğer otellerde odalarındaki mini barların ne kadar gerekli olduğu sorusunu sormaya başladılar.

Önümüzdeki yıllarda ise Mini barların tamamen kaldırılması ve Londra, New York gibi pek çok butik otelde başlayan uygulamalarla daha cazip yiyecek hizmeti sunmaya başlamaları söz konusu .Tabi ki daha sağlıklı ve kullanışlı önerilerle…

 

FOODIFICATION YANİ DEĞİŞEN YEME ALISKANLARI DAHA SAĞLIKLI MENULER ve HİZMETLERİ ZORUNLU HALE GETİRECEK

Sağlıklı ve taze gıda tüketmekten daha önemli birse yok. Bugün tüketiciler ne yemeleri gerektiği hakkında daha bilinçliler; iş veya tatil için tercih ettikleri otel mutfağından da ayni davranışı bekliyorlar. Sonuç olarak, butik otelleri yerel kaynaklı gıda yüzdesini veya menüsünde benzer göstererek, taze, yerel ve sezon trendi üzerinde durulacak. Toplumsal ve kişisel yeme eğilimindeki - güncel kodlarda artık ' tarladan sofraya ' ve slowfood felsefesi ( mevsimsel, yerel, organik ve yabani ) , ' snackification ' ve ' küçük miktar yeme hareketi ' yer alıyor.

Ürün ve marka her şey iken, oteller giderek sokağa yiyecek sunan, bir nevi örgütsel yeniliklerde bulunmaları göze çarpıyor, bunları hafife almayın derim. Örneğin bu günlerde Amerika da Four Seasons tarafından hazırlanan küçük gıda ve yemek kamyonları 'Taste " oldukça ilgi görüyor. Otellerin bu tur hizmetleri arttıracağı ön görülüyor.
 

 

Elbette trendler bu kadarla kalmıyor pek çok trend yeni gelişen teknolojilerle birlikte hızlı bir şekilde butik otel sektörüne ve tüm turizm sektöründe yerini buluyor ancak bu sektörü içinde yer alan yöneticilerin özellikle dikkat etmeleri gereken bir diğer konunun artık seyahat ve lezzet konusunda çok daha tecrübeli olan ve beğenilerini ( ve tabi ki beğenmediklerini) hızlı bir şekilde sosyal medyada paylaşmayı seven bir misafir profili bu trendlerinde en önemli belirleyicisi. Bu nedenle yöneticilere misafirlerin görüşlerini her zamankinden çok daha fazla önemsemeleri öneriliyor.

Diğer konu ise ben dahil tüm katılımcıları şaşırtan bir sonuçla ilgili; her ne kadar mobil uygulamalar hepimizin vazgeçilmesi olsa bile akili telefonlar üzerinden yapılan pahalı aplikasyonların maalesef ise yaramadığı ve özellikle butik oteller için konukların rezervasyon aşamasında hala kişisel bilgisayarlarındaki ortak rezervasyon kanallarını tercih etmeye devam ettikleri oldu.

 

Trendleri incelerken çoğunu zaten doğal bir sonuç olarak gördüğümü belirtmeliyim. Bu trendleri hızlı bir şekilde hayata geçiren otel yöneticisi kazanacak.

Kısaca günümüzün hızla değişen trendlerini incelerken su soruyu sormaktan kendimi alamadım:

Lüks ve butik konaklama sektöründe 'Oyunu değiştiren mi yoksa seyirci mi olacaksınız' sorusunu. Sanırım bu soruyu önümüzdeki yıllarda daha fazla soracağız..


Sevgiyle kalın…
Nermin Yurtoğlu

YORUMUNUZ