Markalaşma ve Turizm Sektörü
Oldukça büyülü bir kelime 'marka' olmak . Düşünsenize günümüzde internet ve sosyal medyanın da etkisiyle her gün binlerce yeni 'bilgi' ye maruz kalıyoruz ama yine de seçimlerimizi genelde marka olmuş ürün, ülke şehir veya hizmet içinden yapıyoruz.
Dokunduğu her şeyi böylesine ölümsüz, kalıcı seçkin ve eşsiz kılıyor…
Nitekim günümüzün 'markalaşma' da en büyük otoritesi Thomas Gad, okumanızı kesinlikle tavsiye edeceğim 4D Branding *isimli kitabında özellikle beni en fazla etkileyen tanımlarından birinde söyle bahsediyor markalaşmaktan;
'Branding is all about uniqueness..The brand is your company's differentiation code … it is a code as vital as powerful as universal and unique as DNA!
Kısaca, ürün veya firmanızın marka olması onun bir DNA kadar eşsiz, farklı, evrensel ve güçlü kılar! Daha ne olsun?
Böylesine önemli bir kavram üzerine oluşturulmuş Türkiye’nin ilk ve tek MARKA gazetesinde öncelikle bu konudaki yazılarımı yine Türkiye için en önemli sektörlerden biri olan benimde uzun yıllardır içinde olduğum Turizm de Markalaşma hakkında yazmaya karar vermem elbette ki tesadüf değil.
Seyahat eden biriyseniz seyahat ettiğiniz farklı ülkelerle kıyasladığınız da ' neden biz bu kadar güzel bir ülkeyi ülkemizi hak ettiği gibi pazarlayamıyoruz' diye hayıflanmayan kimse yoktur sanırım özellikle Turizm sektöründe Marketing-Pazarlama profesyoneli iseniz bu soru hep kafanızı kurcalar durur. Bunun nedeninin de belli bir disiplin ve strateji ile birlikte isin aslinin MARKALASMA olduğunun farkına varırsınız.
Bu nedenle yazılarımda öncelikli olarak otel ve urun markalaşmasından ülke, şehir, destinasyon markalaşmasına kadar pek çok konuya değineceğim ve gerçekleştirdiğim seyahatleri anlatacağım. Ama önceliğim şüphesiz konaklama sektöründeki değişim, markalaşma ve trendler üzerine olacak.
Dünyamız özellikle son 10-15 yıldır çok ciddi bir değişim içerisinde ve bu değişimin hız keseceğe de benzemiyor. Türkiye de Turizm in önemi keşfedilip oteller, seyahat acenteleri için oluşturulan teşviklerinde etkisiyle, oda sayısının çokluğu ile ölçülen ' iyi otel' kavramı son yıllar da bireyselleşmenin, yasam kalitesinin ve internet sayesinde 'bilgi'nin artmasıyla tamamen (hepimizin farklı yaratıldığı ve farklı beğenileri olduğu noktasından hareketle ) kişiye özel sunulan, hizmet, ambiyans ve hatta tanıtımdan geçmekte.
Turizm ve Konaklama sektörünün gelişimine damga vuran bu yeni eğilimlerin başında tüketici davranışlarındaki değişim geliyor. Online ortamı çok daha fazla kullanan, markanın sözünü tutup tutmadığına önem veren ve harcadığı para ile daha fazla değer kazanmak isteyen müşteri kilit önem taşıyor. Bu eğilime uyum sağlayan markalar başarılı oluyor. Başarının önemli bir unsuru ise ortaya çıkan demografik eğilimleri doğru okumaktan geçiyor.
Özellikle doymuş pazarlarda büyümenin anahtarının markalaşma olacağı belirtilen bir başka rapora göre, orta sınıfı geniş olan pazarlarda ise markaların daha sade fakat merak uyandıran vaatlere yönelmeleri, tüketicileri ikna edebilmeleri için marka değeri ve deneyimlerini bir araya getirebilmeleri gerekiyor.
Bugün artık yeni bir turist profilinin oluştuğu aşikar… Tüketici karar verirken, markanın vaadini yerine getirip getirmediğini, harcadığı para ile daha fazla değer elde edip edemeyeceğini araştırıyor. Ayrıca çevreye zarar verilmemesine büyük önem veriyor. Bütün bunlar tüketici profilini radikal bir şekilde değiştirirken, sektörü de pazarlama stratejilerini gözden geçirmeye zorluyor.
Üst sınıf turistler kendilerini özel hissetmek isterken, orta sınıf turistlerin marka değeri ve ödüllere odaklandığında ortada ..Bu nedenle otellerin özellikle farklı kuşakların farklı ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri gerekiyor. Örneğin günümüzde en fazla incelenen konulardan biri de yeni kuşağın beklentileri. Markalaşmak isteyen otellerin özellikle bu beklentilere cevap verebilmesi önem kazanıyor.
Otellerin markalarını iyi tanıtmaları ve dünya genelinde belli bir standarda ulaşabilmeleri için yetenek yönetimine yatırım yapmaları gerektiğine işaret edilen raporda, "Fiyat, kalite, marka ve kolaylık tüketici harcamalarını artırıyor. Firmaların bilişim teknolojilerine, Ar-Ge'ye, müşterileri ve marka itibarını koruyacak güvenliğe yatırım yapmaları önem taşıyor.
Kısacası MARKA olmak hiç zaman olmadığı kadar önem taşıyor ve bunun için ciddi bir strateji belirlemek gerekiyor.
Özellikle Turizm Sektöründe Markalaşma, trendlerle ilgili yazılarım ve seyahat notlarımla önümüzdeki günlerde tekrar görüşmek üzere…